Nytårsbrev 2019
2019-12-06

Så gik det meste af 2019, og her er en status.

Forfatter

2019 blev det år hvor jeg omsider realiserede min drøm om at udgive en lærebog.
Drømmen har været der i mange år, og var en af grundene til at jeg blev selvstændig i 2014. Med hjælp fra en energisk facilitator og en dygtig grafiker og blæksprutte, samt en stribe fagligt dygtige fagpersoner, som valgte at bruge 2 dage på en workshop i marts, lykkedes det mig i juni at udgive “Grundlæggende Vejgeometri”. Bogen er skrevet på både dansk og engelsk med fælles figurer. Den kan downloades ganske gratis her.
I skrivende stund er den blevet downloadet 467 gange, og 160 fysiske bøger har fundet et nyt hjem.

 

DTU

Ironisk nok var det netop under workshoppen, at jeg fik besked om at undervisningen i vejgeometri nedlægges på DTU Management, og at mit eksterne lektorat derfor vil ophøre med udgangen af januar 2020.
Jeg regner dog med stadig at afholde korterevarende kurser, enten i eget regi eller i samarbejde med andre, men fremover bliver det for et mere modent publikum.

Roskilde Kommune

Roskilde Kommune har stadig brug for mig, og jeg er glad for min ugentlige arbejdsdag der, hvor jeg typisk løser mindre projekteringsopgaver og arealbehovsundersøgelser.

CAD

Jeg har hjulpet en række kunder med opsætning, tilpasning og brug af CADstandarder. En opgave der tydeligt nytter, idet den efterfølende projektering glider meget nemmere.
Jeg har afholdt en del kurser i både MicroStation, PowerCivil og OpenRoads Designer.

Trafiksikkerhedsrevision

Endelig har jeg lavet trafiksikkerhedsrevisioner på både små og store vejprojekter. Det største er den nye forbindelse over Roskilde Fjord ved Frederikssund og vejanlæggene omkring den. I forbindelse med den opgave befandt jeg mig en mørk nat i august helt og aldeles alene på den endnu uåbnede Kronprinsesses Marys bro – troede jeg da! Det viste sig nemlig at broen om natten var overnatningssted for en stor flok mågefugle, så hvis man undrer sig over at asfalten på broen ser lidt usædvanlig ud, er det fordi tilslaget bl.a. består af fuglefjer!

Vejforum

I december deltog jeg sammen med godt 1000 andre glade vejnørder i Vejforum. Igen i år delte jeg en stand med 6 andre selvstændige trafiksikkerhedsrevisorer, og igen i år lykkedes det os at skille os ud fra mængden. Denne gang var temaet “rasteplads” hvorved vi ønskede at signalere, at man kan få en rast fra sit daglige arbejde ved at få hjælp af en af os, og især hvis det er så galt at “lokummet brænder”.
Derfor havde vi bl.a. monteret et toilet med “ild” og røg og udarbejdet et tavlepiktogram med et brændende lokum.

Privat

I Påsken var vi på ferie i Italien til Rom, Napoli og Pompeii. Her overværede vi bl.a. Palmesøndagsgudstjenesten på Peterspladsen forestået af gode, gamle pave Frans. Vi kørte med højhastighedstog, overlevede den vildeste trafikkultur, gik på over 2000 år gamle veje, samt fik en overdosis af Mozzarella.

Sporkøring og fodgængerfelter i Pompeji.

Sommeren blev til dels brugt på at male huset udvendigt, og ferien gik som vanligt til Nordjylland. Der badede jeg hver dag, og nu fortsætter jeg med ugentligt at hoppe i det stadig koldere vand i Himmelsøen sammen med Anja.
Nu har jeg tillige meldt mig ind i Roskilde Issvømmer Forening og dermed fået adgang til en sauna.
Vi svømmer nu 100 m, og efter de første 75 svømmetag, holder det op med at gøre ondt, så man rigtig kan nyde det. Det er meget opkvikkende!

Karen lader til at trives godt i sit geografistudie på Københavns Universitet, og bor fortsat på kollegium i Lyngby.
Ellen er efter 2 sabbatår startet på DTU i Lyngby (Vand, bioressourcer og miljømanagement) og bor på kollegium i København.
De kommer heldigvis jævnligt hjem til Roskilde og besøger os og Svend, der ellers må nøjes med sine (halv)gamle, kedelige forældre.
Ved siden af sin skole, klub og gamer-PC, går Svend stadig til spejder, hvor han er blevet medhjælper for nogle af de yngre spejdere.
Søren hjælper med nogle praktiske vedligeholdelsesopgaver i spejderhytten og jeg er med i spejderbestyrelsen, hvor jeg især hjælper med at koordinere udvidelsen af hytten. Men vi overlader det rigtige spejderi til Svend og de andre friske spejdere.
– Husk derfor at støtte dem ved at købe jeres juletræ hos spejderne, selvom det kan fås meget billigere andre steder.

Godt nytår!

Marianne Rask

Opdateret 2019-12-13

Gå tilbage