Nytårsbrev 2018

Så gik det meste af 2018, og her er en status.

CAD
Året har hovedsageligt været præget af OpenRoads Designer, som er Bentleys længe ventede sammenstykning af InRoads, MX og Geopak; 3 forskellige vejprojekteringssystemer.
Siden sidste år har jeg brugt rigtig megen tid på – for Bentley – at skabe et dansk datasæt, der følger de danske standarder for lagstrukturer, vejregler og sporegler. Det har været skiftevis spændende og frustrerende, men først på året lykkedes det at få en version klar. Siden har jeg halset efter Bentleys jævnlige frigørelse af nye versioner, der langsomt peger mod et færdigt produkt.
Branchen er så småt begyndt at tage produktet til sig, så jeg har også hjulpet mange firmaer i gang. Blandt dem er den væsentligste Vejdirektoratet, som efter at jeg har afholdt kurser for deres ansatte og konsulenter, nu udnytter alletiders mulighed for at sætte deres eget præg på hvordan fremtidens vejdesign kommer til at se ud – både hvad angår tegninger og 3D-modeller.
Det bliver spændende!

Danmarks Tekniske Universitet
På DTU var mit årlige kursus i geometrisk vejprojektering flyttet til juni måned. Hedebølgen var lige startet, så når mine studerende kunne svare rigtigt på mine spørgsmål under forelæsningerne, kunne de vinde en bordventilator, hvilket var i høj kurs!

Trafiksikkerhedsrevision
Året har også budt på en del trafiksikkerhedsrevisioner; fra Fjordforbindelsen i Frederikssund til vejene omkring Postgrunden i København. Og senest har jeg trafiksikkerhedsvurderet det planlagte forsøg med smalle kørespor på motorvejene.

Roskilde Kommune
Jeg sidder fortsat en dag om ugen hos Roskilde Kommune, hvor jeg i hyggeligt selskab skitseprojekterer kørebaneafmærkning, skiltning, cykelstier, vejbump og undersøger arealbehov for køretøjer.

Ny samarbejdspartner
Jeg har indledt et samarbejde med LIFA om undervisning på deres kurser i OpenRoads Designer.

Trafiksikkerhedsnetværket
Netværket består af 7-8 selvstændige trafiksikkerhedsrevisorer placeret rundt omkring i Danmark. Vi er samarbejds- og sparringspartnere samtidig med at vi er konkurrenter.
1-2 gange om året mødes vi til et fagligt og socialt arrangement. I år gik turen til Middelfart, hvor vi bl.a. gik hen over den gamle Lillebæltsbro og besigtigede afvandingsløsningerne i Middelfart. 

Vejforum
I december deltog jeg sammen med godt 1000 andre glade vejnørder i Vejforum. Igen i år delte jeg en stand med 5 andre selvstændige trafiksikkerhedsrevisorer, og igen i år lykkedes det os at skille os ud fra mængden. Denne gang var temaet “find trafik-Holger”, så iført min søde mors hjemmestrikkede Holger-huer, guidede vi de besøgende til at finde os blandt de store rådgivningshuse.


Trafiksikkerhedsnetværket på Vejforum 2018


Der har også været tid til privatliv

Privat har vi affundet os med kun at have 2 hjemmeboende børn, da Karen er flyttet på kollegium i Kgs. Lyngby.
Ellen er i gang med sit 2. sabbatår, hvor hun arbejder i en lokal sandwichbutik og sparer sammen til endnu en stor verdensrundrejse i 2019, inden hun (til sine forældres lettelse) agter at starte på en uddannelse til sommer.
Svend går i 6. klasse, og i sin fritid spiller han computerspil, går i fritidsklub eller til spejder. Han har arvet sin fars humor, hvilket er til stor fornøjelse både ude og hjemme.
Søren og jeg troede vi gjorde ham en tjeneste ved i foråret at tage ham alene med på ferie til London og omegn. Men ak! De to gamle nisser var da bare for kedelige, når han skulle slæbes gennem Tower, Stone Henge og Bath. En tur i Harry Potter land var dog turens højdepunkt for alle.

Fra vejdesign til tøjdesign
“Nød lærer nøgen kvinde at spinde” kan omskrives til “Æstetisk sans lærer kvindelig vejingeniør at designe”. Sikkerhedstøj til kvinder er en mangelvare, så det har jeg gjort noget ved i år. Se her.

Vision for næste år
Året 2018 har været indbringende – men for travlt. Så nu har jeg besluttet at 2019 skal handle mere om at få færdiggjort det bogprojekt, jeg påbegyndte for snart længe siden. Det håber jeg at kunne fortælle om næste år.


Godt nytår!

Marianne RaskOpdateret 2018-12-20

 

">Infoboks 1

VejModel

CAD standard

 • Det Digitale Anlæg
 • MicroStation og InRoads
 • IKT-aftale
 • CAD standarder

 

">Infoboks 2

IMAG2188

Trafiksikkerhed & Tilgængelighed

 • Trafiksikkerhedsrevision
 • Trafiksikkerhedsinspektion
 • Tilgængelighedsrevision

 

">Infoboks 3

Rundkørsel

Projektering

 • Trafiksanering (fartdæmpning)
 • Cyklisme
 • Vejafmærkning
 • Konsulent hos jer
">Infoboks 4

F_V

Vejledning & undervisning

 • Vejgeometri
 • Brug af MicroStation og InRoads/PowerCivil/ORD